Glavni
Kašalj

Trebam li staviti svijeće "Viferon" za djecu i kako to učiniti:
upute za uporabu

Za liječenje djeteta od virusnih infekcija ili za jačanje obrane, tako da se virusi ne boje djeteta, Viferon se često propisuje u svijećama. Je li ovaj lijek siguran za bebe, u kojim se dozama koristi i što još roditelji trebaju znati o upotrebi Viferon čepića u djece?

posljedica

Glavna aktivna tvar u pripravi Viferona je alfa-2B interferon, koji se sintetički stvara (naziva se i genetski inženjering ili rekombinant). Ova tvar je zabilježena antivirusna svojstva, kao i imunomodulatorni učinci. Interferon nakon davanja u rektum i usisavanje aktivira aktivnost stanica koje štite dječja tijela od virusa i bakterija.

Njegov učinak je pojačan prisutnošću u pripremi dodatnih komponenti kao što su askorbinska kiselina i alfa-tokoferol acetat (to je oblik vitamina E). Budući da je temelj svijeća kokosov maslac, to olakšava njihovo uvođenje i doprinosi bržem otapanju u crijevu.

Aplikacija Viferon

 • Poboljšava proizvodnju imunoglobulina.
 • Vraća proizvodnju vlastitog interferona.
 • Smanjuje aktivnost upalnog procesa.
 • Stabilizira stanične membrane.
 • Aktivira procese regeneracije.

Svi ovi učinci na djetetovo tijelo dovode do bržeg oporavka zbog potiskivanja infektivnog procesa i aktivacije imunološkog sustava djeteta.

svjedočenje

Svijeće Viferon preporučuje se kada:

 • SARS i gripa, uključujući njihove bakterijske komplikacije.
 • Pneumonija uzrokovana virusima i klamidijom ili bakterijama.
 • Virusni i bakterijski meningitis kod novorođenčadi.
 • Intrauterine infekcije i sepsa kod novorođenčeta.
 • Virusni hepatitis B, C i D, uključujući oblike komplicirane cirozom.
 • Herpes infekcija, primarna i ponovno se pojavila.
 • Infekcija enterovirusima.
 • Infekcija s mikoplazmama ili citomegalovirusom.

Zbog uključivanja Viferona u terapijski režim uz primjenu hormonskih i antibakterijskih lijekova moguće je smanjiti njihove terapijske doze, što smanjuje toksičnost lijekova i broj nuspojava takve terapije. Viferon se dobro kombinira s tim lijekovima, bez smanjenja njihovog terapijskog djelovanja.

kontraindikacije

Viferon u djetinjstvu nije propisan za intoleranciju na bilo koju komponentu lijeka. Nema drugih kontraindikacija za uporabu ovog lijeka.

Obrazac za izdavanje

Svijeće za rektalno davanje Viferona imaju oblik metka, žuto-bijele boje (ponekad s mramornim uzorkom ili male mrlje) i promjera do 10 mm. Pakirane su u pakiranjima od 5 ili 10 stanica. Store ovaj oblik lijeka treba biti na niske temperature (+ 2 + 8 º C), tako da se čuvaju u hladnjaku.

Supozitoriji Viferon su dostupni s različitim sadržajem aktivne tvari, dok se u djetinjstvu koriste svijeće 150000ME i 500000ME. U odraslih se koriste svijeće s dozom od 1000000ME i 3000000ME. Osim svijeća, Viferon se proizvodi i u obliku gela i masti.

Nuspojave

Rijetke nuspojave Viferona u svijećama su alergijska reakcija u obliku svraba i osipa na koži, slabosti, glavobolja, groznice, zimice, bolova u mišićima, smanjenog apetita, mučnine. Čim se droga više ne koristi, u roku od 72 sata ti fenomeni nestaju, ne ostavljajući posljedice.

Upotreba svijeća Viferon vam omogućuje da izbjegnete pojavu nuspojava svojstvenih interferonu koji se daje parenteralno. To je zbog nedostatka antitijela koja neutraliziraju antivirusna svojstva lijeka.

Kao i svi lijekovi koji sadrže interferone, lijek je imunomodulator i utječe na imunološki sustav, tako da se mnogi roditelji žale na ovisnost djetetovog tijela na Viferon, kada se, uz čestu upotrebu, tijelo više ne može samostalno nositi s virusima.

Značajke aplikacije za novorođenčad

Lijek je potpuno siguran za dijete prvog mjeseca života, uključujući i bebe koje su rođene prije propisanog razdoblja. Doziranje Viferona u slučaju nedonoščadi određuje se pojedinačno, uzimajući u obzir razdoblje trudnoće.

doze

Na odabir doze supozitorija prvenstveno utječe dob djeteta. Do sedam godina koriste svijeće koje sadrže 150.000 ME aktivne tvari:

 • Novorođenčad i dojenčad mlađa od jedne dobivaju 1 svijeću svakih 12 sati, dakle lijek se koristi dvaput dnevno.
 • Djeca starija od godinu dana, ali ispod 7 godina, svijeća 150000ME također se daju 1 komad dva puta dnevno s pauzom od 12 sati.

Što se tiče nedonoščadi, doziranje se određuje na temelju razdoblja u kojem je beba rođena:

 • Ako je beba rođena kasnije od 34 tjedna trudnoće, propisane su mu svijeće 150000ME, 1 komad dva puta dnevno s pauzom između uvoda za 12 sati.
 • U slučaju nedonoščadi, dojenčad s gestacijskom dobi mlađom od 34 tjedna primjenjuje se 1 čepić od 150.000 IU tri puta dnevno s pauzom od 8 sati.

Djeci starijoj od 7 godina propisuju se čepići 500000ME. Primjenjuju se 1 komad dva puta dnevno s pauzom u 12 sati. Kod liječenja virusnog hepatitisa, doze se često povećavaju, oslanjajući se na njih na temelju dijela tijela djeteta, stoga liječnik koji propisuje lijek treba propisati svijeće za takve infekcije u djetinjstvu.

Tijek liječenja Viferon traje 5 dana. Nakon petodnevne pauze moguće je i drugo liječenje. Takvi postupci liječenja različitih infekcija u pravilu zahtijevaju nekoliko:

 • Jedan ili dva ciklusa od 5 dana dovoljan je za gripu, meningitis, enterovirusnu infekciju, SARS i upalu pluća.
 • Dva tretmana su potrebna za herpes infekciju.
 • Za sepsu, kandidijazu, mikoplazmozu i citomegalovirusnu infekciju propisana su dva ili tri tretmana.

Upute za uporabu

 1. Temeljito operite ruke.
 2. Iz kutije izrežite jednu svijeću.
 3. Otvorite paket i uklonite svijeću.
 4. Ne zagrijavajte svijeću u ruci, jer se brzo topi.
 5. Stavite dijete na bok ili na leđa, jednom rukom podignite noge savijene u koljenima.
 6. Podmazujte područje oko anusa pomoću vazelina.
 7. Oštrim krajem, lagano umetnite svijeću u rektum, gurajući je s malim prstom dubine 1-2 cm.
 8. Stisnite stražnjicu djeteta i držite ih neko vrijeme u takvom položaju da se svijeća ne povuče natrag.
 9. Nakon rukovanja temeljito oprati ruke.

Kako staviti svijeće djetetu, pogledajte sljedeći videozapis.

Detaljne upute za uporabu preuzmite klikom na sljedeću vezu.

Mišljenje Komarovskog

Popularni liječnik upućuje Viferona na sredstva čija učinkovitost još nije dokazana. On smatra da takvi lijekovi nisu potrebni djeci ni za liječenje ili za prevenciju. U ovom slučaju, poznati pedijatar ne smatra da je takva droga štetna.

Koristeći Viferon u djetinjstvu, Komarovsky poziva roditelje na više psihološke terapije, jer im daje povjerenje da će barem učiniti nešto za liječenje mrvica.

Recenzije i cijene

Roditelji koji su koristili Viferon supozitorije u svojoj djeci različito reagiraju na lijek. Neki bilježe jačanje imuniteta i ubrzanje oporavka od virusnih infekcija. Prednosti uključuju kompaktnost, sigurnost za bebe i jednostavnost korištenja.

Drugi se žale na nedostatak učinka, pojavu alergija, ovisnosti, kao i na visoku cijenu. Pakiranje čepića 150000ME košta prosječno 160-200 rubalja. Svijeće Viferon 500000ME mogu se kupiti za 230-300 rubalja po pakiranju.

analoga

Ako je nemoguće koristiti Viferon, možete upotrijebiti jedan od njegovih analoga koji sadrže isti aktivni sastojak:

 • Svijeće Genferon Light - mogu se koristiti od rođenja.
 • Kapi za nos Grippferon - koristi se za akutne respiratorne virusne infekcije za liječenje ili prevenciju od rođenja.
 • Svijeće Kipferon - koristi se kod djece od rođenja.

Svijeće Viferon za djecu

Sažetak članka

Dječja dob je alarmantno vrijeme za mamu, jer se u tom trenutku beba suočava s mnogo infekcija oko nje. Ne uvijek se dječji organizam može samostalno nositi s njima, a uz smanjeni imunitet, bolesti su zajamčene.

U pravilu se sve infektivne bolesti u djece javljaju s temperaturom, bebe vrlo slabo podnose virusne infekcije, osobito one sezonske. Virusi ubrzano mutiraju, dakle, nakon gripe na početku zime, dijete se može razboljeti nekoliko puta tijekom tih hladnih mjeseci. Da biste povećali tjelesnu obranu, zaštitili dijete od bolesti i pomogli u liječenju postojećih bolesti, možete koristiti učinkovito sredstvo Viferona.

Osnovne informacije o pripremi i sastavu

Lijek Viferon sadrži u svom sastavu ljudski rekombinantni alfa 2b-interferon, koji značajno povećava tjelesnu obranu. Dostupan u nekoliko oblika doziranja, ali za djecu Viferon u svijećama je najbolje prilagođen, što dolazi s različitim sadržajem alfa 2b-interferona, mjereno u međunarodnim jedinicama (IU).

Kako biste razlikovali dozu, samo pogledajte kolor bar na pakiranju sa svijećama:

 • 150000 IU - plavo;
 • 500.000 IU - zeleno;
 • 1.000.000 IU - ljubičasto;
 • 5,000,000 IU - crveno.

Lijek se propisuje i samostalno i kao kombinacijska terapija.

Važno je! Djelatna tvar svijeća Viferon za djecu je rekombinantni alfa 2b-interferon.

Lijek se prodaje pakiranjem deset svijeća od kojih svaka ima svoju plastičnu posudu. Izvana su svijeće duguljastog oblika s zadebljanjem na jednoj strani. Boja svijeća je bijela s blagim žućkastim nijansama. Rok trajanja svijeća Viferon dvije godine. Držite ih preporučenim na hladnom mjestu.

Što se koristi za dječje svijeće Viferon

Svijeće Viferon propisane za djecu u dijagnostici sljedećih bolesti.

 1. Akutne respiratorne virusne infekcije. Najčešće se manifestira u obliku enterovirusne infekcije i gripe. Djeci je vrlo teško trpjeti bolest, ali još više štete nanosi nezrelim komplikacijama organizma. Bolesti su praćene vrućicom, mišićima i glavoboljama, fotofobijom.
 2. Upala pluća. Pojavljuje se kada uđe u infekciju gornjih dišnih puteva, koja se, bez pravilnog liječenja, brzo spušta, dopire do pluća. Pneumonija nije uvijek lako prepoznati, bolest je maskirana različitim patologijama. Raspodijeljen kod djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Često bolest uzrokuje komplikacije srca.
 3. Meningitis. Oštećenje moždane ovojnice virusom, bakterijama, gljivicama ili protozoama. Bolest se javlja kod djece posebno teško - počinje povraćanje, povišenje temperature, fotofobija, vrućica, a ponekad i oticanje ekstremiteta. Meningitis je ugrožen njegovim posljedicama - mentalna retardacija, toksični šok i smrt mogu biti posljedica kasnog liječenja.
 4. Sepsa. Infekcija krvi, u kojoj patogen ulazi u krvotok i širi se po cijelom tijelu. Patologija je vrlo teška, s vrućicom i poremećajima cirkulacijskog, respiratornog i živčanog sustava. Septička lezija tijela je jedan od vodećih uzroka smrtnosti dojenčadi.
 5. Herpes. Virusna privrženost organizma, u kojem dijete tijelo postaje pokriveno herpetičnom erupcijom. Bolest pokazuje slab imunitet. Lijek herpes ne može, jer je dijete nositelj virusa.
 6. Klamidija. Pojavljuje se kod djeteta od bolesne majke i prenosi se tijekom poroda. Djeca s jakim imunitetom se nose s bolešću, ali za bolesnu djecu klamidija se razvija u upalu pluća, gnojni konjunktivitis, rinitis. Djeca postaju razdražljiva, pate od nesanice, grčeva.
 7. Citomegalovirus. Bolest je slična klamidiji. Glavne manifestacije su bol u mišićima, letargija, groznica.

Također je moguće primijeniti Viferon u djece s cirozom jetre na pozadini hepatitisa, međutim, prognoza za učestalost kongenitalne ciroze u djece je nepovoljna, stoga u ovom slučaju Viferon osigurava samo simptomatsko liječenje.

Osim liječenja zaraznih bolesti za prevenciju mogu se koristiti i svijeće Viferon. To osobito vrijedi za gripu i prehlade, koje djeca tako često obolijevaju u zimsko-proljetnom razdoblju, kada obrana tijela počinje slabiti.

Mehanizam djelovanja lijeka

Viferon čepići su rektalni čepići. Oni su smješteni u rektum djeteta, gdje pod utjecajem tjelesne temperature postaju mekani i dobro se apsorbiraju od strane rektalne sluznice.

Kada se proguta, lijek počinje lansirati nekoliko procesa koji su važni za dijete:

 • pojačan je odgovor dječjeg imunološkog sustava;
 • aktivirane stanice (prirodni ubojica T), koje proizvode antivirusnu zaštitu za tijelo;
 • intenzitet upalne reakcije se smanjuje, zbog čega se dijete počinje osjećati puno bolje;
 • započinje proces oporavka na staničnoj razini.

Upute za uporabu svijeća Viferon za djecu

Viferon svijeće mogu se koristiti kod djece svih dobi, od rođenja. Doza lijeka određuje se prema dobi pacijenta i vrsti bolesti. Neovisno koristiti svijeće Viferon ne može, jer za svaku bolest ima svoj obrazac uporabe. Propisati lijek i oblik režima treba samo liječnik.

Doziranje dječjih svijeća Viferon

Upute za uporabu svijeća Viferon za djecu do godinu dana i više, indikacije i doziranje, analozi

Virusne infekcije često preuzimaju djecu mlađu od pet godina. U rizičnu skupinu uključeni su učenici vrtića. Za liječenje i sprječavanje bolesti virusne etiologije u najmanjoj, preporučiti Viferon. Kakva je to vrsta medicine, kako ona djeluje, pod kojim je bolestima propisano, što pomaže, kako je koristiti, što je zamijeniti - reći ćemo u nastavku.

Indikacije za uporabu svijeća Viferon za djecu

Viferon je indiciran za pojavu zaraznih bolesti u djece. Tipično, lijek se koristi u obliku intrarektalnih supozitorija kao dio sveobuhvatnog liječenja. Oni povećavaju otpornost organizma na djelovanje patogena, stimuliraju procese odgovorne za proizvodnju antitijela, interferona, imaju bakteriostatski učinak i bore se protiv virusa.

Viferon svijeće se obično koriste u liječenju brojnih dječjih bolesti. Često se lijek propisuje i odraslim pacijentima, uključujući trudnice. Broj indikacija za korištenje sredstava uključuje:

 1. upala uslijed infekcije (uključujući malu djecu od prvih dana života) - lijek se može propisati za liječenje nedonoščadi;
 2. zubi (korištenje na preporuku pedijatra);
 3. kronični hepatitis virusne etiologije, kompliciran prianjanjem lezija jetre (uključujući cirozu);
 4. hepatitis skupine B, C, D (pomaže u kombinaciji s fizioterapeutskim metodama) u bolesnika bilo koje dobi;
 5. prevencija.

Sastav i oblik lijeka

Glavni aktivni sastojak lijeka je Interferon alfa-2b (humani rekombinantni interferon). Kako bi se pojačala antivirusna aktivnost, u pripravak se uvedu askorbinska kiselina i a-tokoferol. Lijek Viferon nije napravljen u obliku sirupa, suspenzija, tableta, kapi ili otopine za injekcije. Viferon (proizvod Feron LLC) je predstavljen u tri oblika:

 1. Neprozirni homogeni, bijelo-sivi gel.
 2. Viskozna jednolična žućkasta ili žuta mast s aromom lanolina.
 3. Rektalni čepići - dostupni s različitim sadržajem interferona alfa-2b (150.000, 500.000, 1.000.000, 3.000.000 IU). Kako viferonovye svijeće, možete vidjeti na fotografiji na članak.

Kao pomoćna komponenta konditorska mast i kakao maslac uključeni su u svijeće. To treba uzeti u obzir prilikom korištenja lijeka - kakao maslac ima tendenciju da se brzo omekša od topline ljudskog tijela, tako da nakon uklanjanja čepića iz ljuske, morate ga odmah uvesti pacijentu.

Upute za uporabu: doziranje, učestalost i trajanje primjene

Viferon u obliku čepića se primjenjuje rektalno. Dozu, učestalost i trajanje liječenja određuje liječnik. Preporučuje se da prije uporabe pročitate upute za uzimanje lijeka djece različite dobi. Ovisno o koncentraciji aktivnog sastojka, postoje 4 vrste čepića:

 • Viferon-1 (150000 IU) - liječenje beba mlađih od 7 godina i prevencija zaraznih bolesti kod žena tijekom trudnoće. Pakiranje označeno plavom trakom.
 • Viferon-2 (500000 IU) - liječenje virusnih infekcija kod starije djece (školske djece), kao i trudnica. Na kartonskoj kutiji - zelena traka.
 • Viferon-3 (1000000 IU) - liječenje virusnog hepatitisa u djece, terapija odraslih bolesnika prema indikacijama. Na kartonu je označena ljubičasta pruga.
 • Viferon-4 (3000000 IU) - liječenje bolesnika starijih od 12 godina. Traka s bojama na kutiji je svijetlo crvena.

Sa stajališta nekih pedijatara, uključujući poznatog liječnika E. Komarovskog, Viferon je lijek s nedokazanom učinkovitošću. To jest, kada se koristi ovaj lijek, to je više o samozadovoljstvu roditelja.

Djeca do godinu dana

Kod liječenja infektivno-upalne bolesti (uključujući SARS) kod djeteta do 1 godine, liječnik će propisati antivirusni lijek sa sadržajem interferona alfa-2b od 150.000 ili 500.000 IU. Doze za bebe mlađe i starije od šest mjeseci bit će različite. U slučaju izbijanja zuba, liječnik propisuje učestalost primjene i doziranje (preporučujemo čitanje: koje su balege u djece i kako ih prepoznati?). Približna shema uporabe Viferona nalazi se u donjoj tablici.

Dječji imunitet maksimalno uz svijeće Viferon

U djetinjstvu, nesavršeni imunološki sustav nije uvijek u stanju nositi se s klicama i virusima. Ako se tjelesna obrana smanji, dijete će se razboljeti. Djeca obično ne podnose akutne virusne bolesti u akutnoj fazi, osobito gripu i ARVI. U tijelu se nedovoljno virusni virusi brzo mutiraju i tijekom cijele zime dijete može nekoliko puta oboljeti. Poboljšati imunitet će pomoći svijeća Viferon djece.

Više o lijeku Viferon za djecu

Sastav svijeća uključuje sintetički interferon, koji se bori protiv virusa i poboljšava obranu tijela. Osim toga, u stanju je zaštititi dječje tijelo od bakterija. Njegovo djelovanje pojačano je dodatnim komponentama, na primjer, askorbinskom kiselinom sadržanom u njemu. Uvođenje svijeće, koja uključuje kakao maslac, neće oštetiti osjetljivu sluznicu. Ova formula omogućuje Viferonu da se brzo otopi i uđe.

U uputama dječjih svijeća napisan je Viferon, kada se primjenjuje rektalno, lijek pomaže sintetizirati imunoglobuline u tijelu, poboljšava proizvodnju interferona. Osim toga, svijeće ublažavaju upale, poboljšavaju stanični metabolizam i procese regeneracije u tijelu pacijenta.

Njegova uporaba stabilizira i jača obrambene mehanizme tijela, eliminira infekciju. U liječenju Viferona dijete se brzo oporavlja i oporavlja. Otpuštanje oblika: čepići bijeli ili svijetlo žuti. Svijeća je cilindričnog oblika i izgleda kao metak. Suženi kraj olakšava uvođenje djeteta u rektum.

Pripravak sadrži pomoćne komponente, primjerice derivat vitamina E, polisorbat, natrijev askorbat. Lijek se pakira u mjehuriće od 10 svijeća. Blister je pakiran u kartonsku kutiju.

Ovaj oblik oslobađanja posebno je pogodan za bebe i malu djecu koja ne vole nanositi mast ili gel na nosne prolaze. Svijeće su vrlo učinkovite u liječenju virusnih infekcija. Uz njih, lijek će biti dostavljen tijelu brzo i u potpunosti.

Mehanizam djelovanja

Sintetski interferon je analog prirodne tvari. Uklanja viruse udvostručavanjem DNA lanaca virusa nakon ulaska u stanice pacijenta.

Ova komponenta, sadržana u Viferonu, poboljšava tjelesnu obranu poboljšavajući rad humoralnog imuniteta. Povećava sintezu imunoglobulina.

Kada je izložen interferonu smanjuje diobu stanica u upaljenim područjima, a također smanjuje vjerojatnost nastanka tumora. I također povećava učinkovitost borbe protiv infekcije makrofagima. Ove komponente su dizajnirane da eliminiraju patogene tvari u ljudskoj krvi.

Vitamin C djeluje antioksidativno, poboljšava regeneraciju tkiva tijekom upale i jača stanične membrane. Nakon što je svijeća umetnuta u rektum, lijek se brzo apsorbira u krvotok i počinje se boriti protiv upala i virusa u tijelu pacijenta.

Indikacije za supozitorije za imunitet

Što pomaže djeci svijeće Viferon? Koriste se za liječenje akutnih respiratornih bolesti, uključujući komplikacije bakterija, virusa i klamidije. Osim toga, lijek se može koristiti za liječenje dojenčadi i nedonoščadi. Propisuje se za meningitis, trovanje krvi, za infekcije koje se prenose intrauterinim putem (herpes, itd.). Možete koristiti svijeće za liječenje mikoplazmoze, drozd, ako se koristi u složenom liječenju.

Viferon liječi hepatitis različite etiologije u kroničnom stadiju, uključujući i komplikacije ciroze. Ovaj lijek može ublažiti upale u urogenitalnim infekcijama koje uzrokuju trihomonijaza, gadnerela, HPV, mikoplazma i drugi patogeni.

Koristi se u liječenju rekurentnog herpesa i tijekom primarne infekcije koja se očituje u sluznici pacijenta.

Tko ne može staviti svijeće

Viferon se ne smije primjenjivati ​​u ranoj trudnoći ili intolerancijom na interferon ili druge komponente lijeka.

Doziranje za djecu

Koja je doza dječjih svijeća Viferon? Obično se svijeće za djecu koriste u prisustvu osipa u herpesu raznih etiologija, u slučaju osipa, otitisa, lišaja i drugih bolesti. Ovaj oblik doziranja dostupan je u nekoliko doza, na primjer 150.000 IU, 500.000 IU, 1 milijun IU, 3 milijuna IU.

Za liječenje djece, liječnici preporučuju korištenje lijeka s najmanjom količinom aktivne tvari. Obično se koristi za dojenčad i mlađe od 12 mjeseci.

Za djecu u dobi od 1 do 7 godina treba koristiti svijeće s dozom od 500 tisuća IU. Za liječenje djeteta od 7 do 12 godina, liječnici koriste lijek sa sadržajem interferona od 1 milijun IU. Kod adolescenata se preporuča uporaba lijeka s koncentracijom od najmanje 3 milijuna IU.

Prema uputama, svijeće treba koristiti nakon savjetovanja s liječnikom kako se pacijent ne bi naškodio. Prilikom kupnje lijeka potrebno je kod ljekarnika provjeriti je li propisani lijek prava za dijete.

Za dojenčad je prikladan samo Viferon 1. Ako Viferon 2 ili 3 nije u gradu za liječenje djeteta, onda je Viferon 1 neučinkovit. Roditelji koji ne znaju ovaj trenutak često govore o neprimjerenosti upotrebe droge.

Shema primjene

U rektum treba uvesti svijeće u liječenju virusnih infekcija i ojačati imunološki sustav. Prije upotrebe lijeka roditelji se trebaju obratiti liječniku. Na temelju djetetove dobi, težine, drugih indikacija i fizioloških karakteristika, liječnik će odabrati individualnu dozu.

Kada liječite nedonošče ili tek rođenu bebu, jednu svijeću treba staviti dnevno rektalno. Doziranje ovog oblika lijeka je 150.000 IU. Tijek liječenja ovisi o težini zarazne bolesti - od pet do sedam dana, dva puta dnevno.

Liječenje nekih vrsta virusa i infekcija kod takvih bolesnika može se provoditi u tečajevima 5 dana, zatim kratka pauza i opet se svijeće odlažu 5 dana. Tako možete liječiti herpes bebe, klamidiju, akutne respiratorne virusne infekcije, meningitis, drozd i druge bolesti.

U slučaju hepatitisa različitih vrsta svijeća, Viferon za djecu stariju od 6 mjeseci dobiva 1 svijeću rektalno, dovoljno je jednom dnevno. Ovo koristi svijeće s koncentracijom aktivne tvari od 500.000 IU. Bolesnicima mlađim od šest mjeseci preporučuje se da koriste jednu svijeću dva puta dnevno. Koncentracija aktivne tvari u pripravku trebala bi biti 150.000 IU. Trajanje tečaja određuje liječnik i ovisi o testu krvi.

Kod gripe i akutnih respiratornih virusnih infekcija, djeca starija od 12 mjeseci stavljaju se na jednu svijeću s koncentracijom od 150.000 IU dva puta dnevno.

Kako staviti svijeće Viferon

Lijek u ovom obliku oslobađanja stavlja se samo rektalno. Nakon crijevnog pokreta ili klistiranja, dijete se ubrizgava u rektum.

Prije nastavka postupka, roditelj mora oprati ruke, izvaditi lijek iz žulj. Jedan prst je umetnut u udubljenje na širokom dijelu svijeće. Za praktičnost, supozitorij je podržan s još dva prsta. Viferon se odmah ubrizgava kada se izvuče iz blistera, dok se ne otopi.

Dijete je stavljeno na ravnu površinu i zamoljen da savije noge. Za dojenčad stane "ležeći". Roditelj jednostavno podiže bebine noge i stavlja svijeću u rektum.

U isto vrijeme, dijete lagano širi stražnjicu kako bi olakšalo uvođenje svijeće. Viferon treba ubrizgati bez napora i jakog pritiska. U isto vrijeme, svijeća je umetnuta u potpunosti tako da nije vidljiva izvana.

Nakon zahvata pacijentu se preporuča nekoliko minuta ležanja u istom položaju. Ali čak i ako dijete nije ležalo, to neće utjecati na učinkovitost Viferona, lijek će se brzo otopiti u rektumu.

Nuspojave lijekova

Liječnici bilježe rijetke nuspojave tijekom liječenja. No, u rijetkim slučajevima, roditelji primjećuju osip na koži oko anusa ili svrbeža.

U tim slučajevima, trebate kontaktirati svog liječnika kako biste poništili lijek ili ga zamijenili analogom. U pravilu, nepovoljni simptomi nestaju za 2-3 dana. Lijek ne uzrokuje ozbiljne alergije na liječenje, što zahtijeva uporabu drugih lijekova.

interakcija

Lijek se dobro kombinira s drugim skupinama lijekova koji liječe viruse i infekcije. Svijeće se može koristiti kako u kompleksnoj terapiji, tako iu prevenciji virusnih bolesti. Mogu se koristiti istovremeno s antibioticima, hormonskim lijekovima itd.

Nijanse primjene

Liječnici preporučuju postavljanje svijeća za odrasle žene koje nose fetus tek nakon početka drugog tromjesečja trudnoće. No, tijekom laktacije, mogu se koristiti bez prekidanja hranjenja.

Ako u isto vrijeme liječnik propisuje tijek antibiotika, tijek Viferona pojačava njihovo djelovanje. To može pojačati učinak antibiotika. Liječnici u takvim slučajevima preporučuju smanjenje doze antibiotika ili trajanje liječenja s njima.

Uporaba Viferona ne inhibira brzinu reakcija i ne negativno utječe na pažnju.

analoga

Koji su analozi dječjih svijeća Viferon? Pharmaceuticals nudi lijekove za uništavanje virusnih infekcija sličnog sastava.

Kipferon

Lijek sadrži interferon u koncentraciji od 500.000 jedinica. Uklanja viruse i poboljšava imunitet. Proizvod: Svijeće za rektalnu uporabu. Učinkovitost ovog lijeka je ista kao i Viferon 1. Mogu se liječiti zbog klamidije (intravaginalnom), vaginitisa, herpesa i drugih bolesti. Liječnici preporučuju stavljanje tih svijeća zajedno s antibioticima. Lijek nije toksičan, pa se nuspojave kod pacijenata gotovo ne pojavljuju.

Genferon

Ovaj se lijek koristi za borbu protiv virusa. Koristi istu tvar kao i za proizvodnju Viferona, ali u koncentraciji od 250.000 IU. Nuspojave se mogu pojaviti kod alergija i intolerancije na sastojke lijeka. Pod nadzorom liječnika i s velikim oprezom, koristi se u akutnim fazama alergijskih ili autoimunih stanja. Djeca se otpuštaju tek nakon što su imenovana za pedijatra. To je zbog složenog sastava lijeka.

Fearon

To je analogni Viferon u svojstvima i opsegu primjene, ali ima i neke ozbiljne razlike. Feron sadrži drugu vrstu interferona (beta-1b). Ovaj lijek je snažan, učinkovit. Neki liječnici ga smatraju previše agresivnim. Koristi se za liječenje raka, autoimunih bolesti, skleroze i drugih patologija.

Ovaj lijek ima nuspojave koje mogu uzrokovati ozbiljnu štetu za zdravlje pacijenta. Ako usporedimo Feron i Viferon, posljednji lijek je sigurniji za zdravlje djeteta. Može se koristiti za liječenje virusnih infekcija kod pacijenata koji su u opasnosti, primjerice, dojenčadi, djece mlađe od 5 godina, trudnica. Još jedna razlika Feron je oblik izdanja. Lijek je dostupan u obliku ampula za injekcije.

Mišljenja liječnika i roditelja

Povratne informacije o ovom lijeku su prilično kontradiktorne. Neki roditelji govore o alergijama na lijek. Osim toga, protivnici skupine antivirusnih lijekova vjeruju da je ljudski imunitet proučavan samo za 10%, te se stoga uporaba takvih lijekova smatra nedjelotvornom. Prema njihovom mišljenju, "promovirana" droga je samo publicirana "dummy" i ne donosi mnogo koristi.

Ne slažu se s roditeljima koji stalno koriste Viferon za liječenje akutnih infekcija i koriste ga kao preventivnu mjeru. Prema njihovim zapažanjima, djeca koja imaju svijeće, tijekom sezonskih epidemija, imaju manju vjerojatnost da će se razboljeti i lakše će patiti od ARVI i gripe, čak i ako je cijela obitelj bolesna. Ovaj se lijek može koristiti u kombinaciji s drugim lijekovima. Posebno je prikladno koristiti ga s antibioticima, jer je moguće smanjiti trajanje liječenja s njima.

Osim svijeća, roditelji često koriste gel ili mast ovog brenda za djecu predškolske i školske dobi. Ovaj oblik ne uzrokuje rinitis, nos ne začepljuje. Konzistentnost takvog lijeka je ugodna, mast ne miriše i ne škipi. No, nakon uporabe lijeka kako bi se spriječilo dijete je manje vjerojatno da će virusnih infekcija.

viferon

Al Rektalni čepići bijele boje sa žućkastim nijansama, u obliku metka, homogene konzistencije; dopuštena je heterogenost boja u obliku mramorizacije i prisutnost ljevkastog udubljenja u uzdužnom presjeku; promjer čepića ne veći od 10 mm.

Pomoćne tvari: α-tokoferol acetat - 55 mg, askorbinska kiselina - 5,4 mg, natrijev askorbat - 10,8 mg, dinatrijev edetat dihidrat - 100 μg, polisorbat 80 - 100 μg, baza kakao maslaca i konditorska mast - do 1 g.

10 kom. - Paketi konturnih ćelija (1) - kartonske kutije.

Al Rektalni čepići bijele boje sa žućkastim nijansama, u obliku metka, homogene konzistencije; dopuštena je heterogenost boja u obliku mramorizacije i prisutnost ljevkastog udubljenja u uzdužnom presjeku; promjer čepića ne veći od 10 mm.

Pomoćne tvari: α-tokoferol acetat - 55 mg, askorbinska kiselina - 8,1 mg, natrijev askorbat - 16,2 mg, dinatrijev edetat dihidrat - 100 μg, polisorbat 80 - 100 μg, baza kakao maslaca i konditorska mast - do 1 g.

10 kom. - Paketi konturnih ćelija (1) - kartonske kutije.

Humani rekombinant interferona alfa-2b ima antivirusna, imunomodulatorna, antiproliferativna svojstva, inhibira replikaciju virusa koji sadrže RNA i DNA. Imunomodulirajuća svojstva interferona alfa-2b, kao što je povećanje fagocitne aktivnosti makrofaga, povećanje specifične citotoksičnosti limfocita prema ciljnim stanicama, određuju posredovano antibakterijsko djelovanje.

U prisutnosti askorbinske kiseline i alfa-tokoferol acetata, specifična antivirusna aktivnost interferona alfa-2b se povećava, a njegov imunomodulatorni učinak je pojačan, što poboljšava vlastiti imunološki odgovor organizma na patogene mikroorganizme. Korištenje lijeka povećava razinu sekrecijskih imunoglobulina klase A, normalizira razinu imunoglobulina E, obnavlja funkcioniranje endogenog sustava interferona alfa-2b. Askorbinska kiselina i alfa-tokoferol acetat, kao vrlo aktivni antioksidansi, imaju protuupalna, stabilizirajuća i regenerirajuća svojstva. Utvrđeno je da kod primjene lijeka Viferon nema nuspojava koje se javljaju kod parenteralne primjene preparata interferona alfa-2b, ne stvaraju se antitijela koja neutraliziraju antivirusnu aktivnost interferona alfa 2b. Korištenje lijeka Viferon u sklopu kompleksne terapije omogućuje smanjenje terapijskih doza antibakterijskih i hormonskih lijekova, kao i smanjenje toksičnih učinaka ove terapije.

Kakao maslac sadrži fosfolipide, koji omogućuju da se ne koriste sintetski toksični emulgatori u proizvodnji, a prisutnost polinezasićenih masnih kiselina olakšava uvođenje i otapanje lijeka.

- akutne respiratorne virusne infekcije, uključujući gripu, uklj. komplicirana bakterijskom infekcijom, pneumonijom (bakterijskom, virusnom, klamidijskom) u djece i odraslih kao dio kompleksne terapije;

- infektivne i upalne bolesti novorođenčadi, uklj. nedonoščad, kao što su meningitis (bakterijska, virusna), sepsa, intrauterina infekcija (klamidija, herpes, infekcija citomegalovirusom, infekcija enterovirusom, kandidijaza, uključujući visceralnu, mikoplazmozu), kao dio kompleksne terapije;

- kronični virusni hepatitis B, C, D u djece i odraslih kao dio kompleksne terapije, uključujući u kombinaciji s primjenom plazmafereze i hemosorpcije kod izražene aktivnosti kroničnog virusnog hepatitisa, kompliciranog cirozom jetre;

- infektivne i upalne bolesti urogenitalnog trakta (klamidija, infekcija citomegalovirusom, ureaplasmoza, trihomonijaza, gardnerellosis, infekcija humanim papiloma virusom, bakterijska vaginoza, povratna vaginalna kandidijaza, mikoplazmoza) u sklopu kompleksne terapije;

- primarna ili rekurentna herpeticka infekcija kože i sluznice, lokalizirani oblik, blagi do umjereni tijek, urogenitalnog oblika kod odraslih.

Lijek se koristi rektalno.

1 supozitorij sadrži rekombinantni humani interferon alfa-2b kao aktivnu tvar u navedenim dozama (150.000 IU, 500.000 IU, 1.000.000 IU, 3.000.000 IU).

Akutne respiratorne virusne infekcije, uključujući gripu, uklj. komplicirana bakterijskom infekcijom, pneumonijom (bakterijom, virusom, klamidijom) u djece i odraslih u sklopu složene terapije

Preporučena doza za odrasle, uključujući trudnice i djecu stariju od 7 godina - Viferon 500.000 ME i 1 supozitorij 2 puta / dan nakon 12 sati dnevno tijekom 5 dana. Prema kliničkim indikacijama, terapija se može nastaviti.

Djeca do 7 godina, uklj. novorođenčad i prerano s gestacijskom dobi više od 34 tjedna, propisuje Viferon 150.000 ME i 1 supozitorij 2 puta / dnevno svakih 12 sati svaki dan tijekom 5 dana. Prema kliničkim indikacijama, terapija se može nastaviti. Pauza između tečajeva je 5 dana.

Nedonoščad s gestacijskom dobi mlađom od 34 tjedna preporuča se Viferon 150.000 ME i 1 supozitorij 3 puta / dan nakon 8 sati svaki dan tijekom 5 dana. Prema kliničkim indikacijama, terapija se može nastaviti. Pauza između tečajeva je 5 dana.

Zarazne i upalne bolesti novorođenčadi, uklj. nedonoščad, kao što su meningitis (bakterijska, virusna), sepsa, intrauterina infekcija (klamidija, herpes, infekcija citomegalovirusom, infekcija enterovirusom, kandidijaza, uključujući visceralnu, mikoplazmozu) kao dio kompleksne terapije

Preporučena doza za novorođenčad, uklj. prerano s gestacijskom dobi od više od 34 tjedna, - Viferon 150.000 ME dnevno, 1 supozitorij 2 puta / dnevno svakih 12 sati.

Nedonoščad s gestacijskom dobi mlađom od 34 tjedna preporuča se Viferon 150.000 ME dnevno, 1 supozitorij 3 puta / dan nakon 8 sati, a liječenje je 5 dana.

Preporučeni broj tečajeva za različite infektivne i upalne bolesti: sepsa - 2-3 slijeda, meningitis - 1-2 slijeda, infekcija herpesom - 2 slijeda, infekcija enterovirusom - 1-2 slijeda, citomegalovirusna infekcija -2-3 tečaja, mikoplazmoza, kandidijaza, uključujući visceralni - 2-3 slijeda. Pauza između tečajeva je 5 dana. Prema kliničkim indikacijama, terapija se može nastaviti.

Kronični virusni hepatitis B, C, D u djece i odraslih kao dio kompleksne terapije, uključujući u kombinaciji s primjenom plazmafereze i hemosorpcije kod izražene aktivnosti kroničnog virusnog hepatitisa, kompliciranog cirozom jetre

Preporučena doza za odrasle je Viferon 3,000,000 ME i 1 supozitorij 2 puta / dan nakon 12 sati dnevno tijekom 10 dana, zatim tri puta tjedno svaki drugi dan tijekom 6-12 mjeseci. Trajanje liječenja određeno je kliničkom učinkovitošću i laboratorijskim parametrima.

Za djecu do 6 mjeseci preporučuje se 300 000-500 000 ME / dan; u dobi od 6 do 12 mjeseci - 500 000 ME / dan.

Djeci u dobi od 1 do 7 godina preporučuje se 3 000 000 ME na 1 m2 površine tijela dnevno.

Djeci starijoj od 7 godina preporučuje se 5 000 000 ME na 1 m2 površine tijela dnevno.

Lijek se koristi 2 puta / dan nakon 12 sati prvih 10 dana dnevno, zatim tri puta tjedno svaki drugi dan tijekom 6-12 mjeseci. Trajanje liječenja određeno je kliničkom učinkovitošću i laboratorijskim parametrima.

Izračun dnevne doze lijeka za svakog pacijenta vrši se množenjem preporučene doze za danu dob s površinom tijela, izračunatom iz nomograma kako bi se izračunala površina tijela po visini i težini prema Harfordu, Terryju i Rourkeu. Izračunavanje pojedinačne doze provodi se dijeljenjem izračunate dnevne doze na 2 davanja, dobivena vrijednost se zaokružuje na dozu supozitorija.

Kod kroničnog virusnog hepatitisa, kod djece mlađe od 7 godina propisana je izražena aktivnost i ciroza jetre prije plazmafereze i / ili hemosorpcije. Viferon 150 000 ME, djeca starija od 7 godina - Viferon 500 000 ME i 1 supozitorij 2 puta / dan svakih 12 sati u roku od 14 dana.

Infektivne i upalne bolesti urogenitalnog trakta (klamidija, citomegalovirusna infekcija, ureaplazmoza, trihomonijaza, gardnerellosis, infekcija humanim papiloma virusom, bakterijska vaginoza, povratna vaginalna kandidijaza, mikoplazmoza) u odraslih, uključujući trudnice kao dio složene terapije

Preporučena doza za odrasle osobe je Viferon 500.000 ME i 1 supozitorij 2 puta / dan u 12 sati dnevno tijekom 5-10 dana. Prema kliničkim indikacijama, terapija se može nastaviti.

Trudnice u drugom tromjesečju trudnoće (počevši od 14. tjedna trudnoće) propisuju Viferon 500.000 ME 1 supozitorij 2 puta / dan nakon 12 sati dnevno tijekom 10 dana, zatim 1 čepić 2 puta / dan nakon 12 sati svaki četvrti dan za 10 dana dana. Zatim svaka 4 tjedna do porođaja - Viferon 150.000 ME i 1 čepić 2 puta / dan svakih 12 sati svaki dan tijekom 5 dana. Ako je potrebno, propisati prije isporuke (od 38 tjedana trudnoće) Viferon 500000 ME i 1 čepić 2 puta / dan nakon 12 sati dnevno tijekom 10 dana.

Primarna ili rekurentna herpetička infekcija kože i sluznice, lokalizirani oblik, blagi do umjereni tijek, uklj. urogenitalnog oblika kod odraslih, uključujući trudnice

Preporučena doza za odrasle osobe je Viferon 1 000 000 ME i 1 supozitorij 2 puta / dan u 12 sati dnevno tijekom 10 dana ili više za rekurentne infekcije. Prema kliničkim indikacijama, terapija se može nastaviti. Preporučuje se započeti liječenje odmah nakon pojave prvih znakova oštećenja kože i sluznica (svrbež, pečenje, crvenilo). U liječenju rekurentnog herpesa poželjno je započeti liječenje u prodromalnom razdoblju ili na samom početku manifestacije znakova recidiva.

Trudnice u drugom tromjesečju trudnoće (počevši od 14. tjedna trudnoće) propisuju Viferon 500.000 ME 1 supozitorij 2 puta / dan nakon 12 sati dnevno tijekom 10 dana, zatim 1 čepić 2 puta / dan nakon 12 sati svaki četvrti dan za 10 dana dana. Zatim svaka 4 tjedna do porođaja - Viferon 150.000 ME i 1 čepić 2 puta / dan svakih 12 sati svaki dan tijekom 5 dana. Ako je potrebno, prije poroda (od 38 tjedana trudnoće), indiciran je Viferon 500 000 ME i 1 čepić 2 puta / dnevno svakih 12 sati dnevno tijekom 10 dana.

Alergijske reakcije: rijetko - osip na koži, svrbež. Ove pojave su reverzibilne i nestaju nakon 72 sata nakon prestanka uzimanja lijeka.

Viferon za djecu: Komarovsky recenzije, upute za uporabu, jeftini analozi, cijena, oblik oslobađanja (svijeće, mast, gel)

Viferon za povećanje rezervnih sila u tijelu i za suzbijanje virusne infekcije u prikladnom obliku doziranja može se koristiti za liječenje djece od prvih dana života. Pripada medicinskim imunobiološkim sredstvima. Ovo je ruska droga koju proizvodi Feron LLC. U nastavku se nalazi detaljna uputa za svijeće, gel i Viferon mast za djecu.

Obrazac za izdavanje

Viferon za djecu u prodaji je u obliku gela, masti, rektalnih supozitorija, koji su dostupni u dozama:

 • 150.000 IU - Viferon 1;
 • 500.000 IU - Viferon 2;
 • 1 milijun IU - Viferon 3;
 • 3 milijuna IU - Viferona 4

Terapijski učinak lijeka objašnjava se ljudskim interferonom α-2b, koji se dobiva genetskim inženjeringom.

Viferon svijeće za djecu

Viferon svijeće sadrže sljedeće neaktivne sastojke:

 • vitamina E i C;
 • E 301;
 • twin 80;
 • Trilon B;
 • kakao maslac;
 • konditorske masti.

Djelovanje tvari povećava imunološki sustav, pokazuje antivirusnu aktivnost, blokira proces reprodukcije virusa koji sadrže RNA i DNA.

Vitamin C i E pojačavaju terapeutski učinak interferona, što rezultira povećanom učinkovitošću tjelesne obrane protiv infektivnih agensa. Tijekom terapije nastaje više imunoglobulina klase A, normalizira se sadržaj imunoglobulina E, uspostavlja se funkcija internog sustava interferona α-2b. Vitamin E i C pokazuju antioksidativni učinak, liječi upalni proces, ubrzava zacjeljivanje oštećenih tkiva.

Svrha Viferona za djecu s zaraznim bolestima omogućuje smanjenje doza antimikrobnih lijekova i hormona, zbog čega je toksični učinak antibiotske terapije oslabljen.

Zahvaljujući fosfolipidima koji čine kokosov maslac mogu se napraviti čepići bez upotrebe toksičnih umjetnih konzervansa.

Polinezasićene masne kiseline sadržane u supozitorijima olakšavaju umetanje lijeka i oslobađanje aktivnih sastojaka iz njega.

Viferon svijeće za djecu u izgledu podsjećaju na metak, homogenu konzistenciju. Bijele su žućkaste boje s maksimalnim promjerom od 1 cm, a prisutna je i mramorizacija i lijevak udubljenja, što se može vidjeti rezanjem svijeće od vrha prema dnu.

Gel Viferon je homogena, neprozirna bijelo-sivkasta masa.

Sastoji se od sljedećih dodatnih komponenti:

 • vitamin E;
 • E 210;
 • Borax;
 • metionin;
 • E 330;
 • natrijev klorid;
 • otopina albumina;
 • glicerol;
 • etil alkohol;
 • voda;
 • celulozna guma.

Vitamin E, limunska kiselina i benzojeva kiselina su antioksidanti koji potiskuju upale, potiču zacjeljivanje oštećenih tkiva.

Kada se lijek primijeni, započinje proizvodnja imunoglobulina klase A. Osim toga, gel sprječava fiksaciju i reprodukciju patogene mikroflore na sluznici, te se može koristiti za smanjenje vjerojatnosti infekcije.

Zbog lijeka na bazi gela ima produljeno djelovanje.

Mast Viferon je homogena viskozna masa. Boja može biti bjelkasto-žuta do žuta. Droga smrdi poput lanolina.

Sastav masti uključuje sljedeće dodatne komponente:

 • vitamin E;
 • vuneni vosak;
 • pročišćeni vazelin;
 • ulje breskve;
 • pročišćenu vodu.

Indikacije za uporabu

Prema uputama za uporabu svijeća Viferon za djecu propisane u kombinaciji s drugim lijekovima za sljedeće bolesti:

 • ARVI, uključujući gripu, kompliciranu gram-pozitivnom i gram-negativnom mikroflorom;
 • pneumonija uzrokovana bakterijama, virusima, klamidijom;
 • infekcije novorođenčadi, uključujući nedonoščad, upalu moždanih ovojnica virusne i bakterijske etiologije, trovanje krvi;
 • kronični hepatitis uzrokovan virusima B, C, D, uključujući i one komplicirane cirozom.

Viferon gel se koristi za djecu od rođenja za prevenciju i liječenje istodobno s drugim lijekovima za sljedeće bolesti:

 • ARVI, kao što je gripa, uključujući i ako se bakterijska infekcija pridružila virusnoj bolesti;
 • kronična lažna sapnica;
 • ponavljajući herpes.

Viferon mast za djecu stariju od godinu dana propisuje se za liječenje sljedećih infekcija:

 • herpes, uključujući labijalni i genitalni;
 • gripe i drugih akutnih respiratornih virusnih bolesti.

Upute za uporabu i doziranje

Viferon svijeće za djecu umetnute u anus, gel i mast primjenjuju se lokalno (u nosu) ili izvana, primjenjujući na zahvaćenu kožu i sluznicu.

Kako koristiti svijeće u svrhu liječenja

Doza Viferon svijeća za djecu ovisi o dijagnozi i starosti maloljetnika.

Kada je lijek SARS propisan prema sljedećim shemama:

 • Viferon 150000 IU prijevremeno rođene bebe mlađe od 34 tjedna propisane su 1 svijeću tri puta dnevno, u redovitim vremenskim intervalima.
 • Viferon 1 djeca starija od 34 tjedna, ali mlađa od 7 godina, propisuju 1 čepić dva puta dnevno. Lijek se treba umetnuti u dijete u redovitim vremenskim intervalima.
 • Viferon 500000 prema uputama za uporabu za djecu stariju od 7 godina imenuje 1 svijeću dva puta dnevno.

Trajanje liječenja ARVI je 5 dana, ali pedijatar može produžiti tijek terapije.

Za infekcije novorođenčadi, Viferon 150000 IU se propisuje u sljedećim dozama:

 • nedonoščad mlađa od 34 tjedna, umeću se 1 jedinicu 3 puta dnevno;
 • djeca starija od 34 tjedna, učestalost davanja lijeka se smanjuje na 2 puta dnevno.

Tijek liječenja je 5 dana. Koliko često Viferon svijeće za djecu ovise o dijagnozi:

 • u slučaju infekcije krvi, infekcije citomegalovirusom, drozge, mikoplazmoze, lijek se propisuje za do 3 ciklusa;
 • s meningitisom, enterovirusnom infekcijom za 1-2 slijeda;
 • s infekcijama izazvanim herpes virusima provode 2 ciklusa.

Kod kroničnog hepatitisa, lijekovi se propisuju u sljedećim dozama:

 • bebe mlađe od šest mjeseci, lijek se primjenjuje u dnevnoj dozi od 300 tisuća IU do 500 tisuća IU;
 • za dojenčad, dnevna doza je 500 tisuća IU;
 • bolesnika u dobi od 1-7 godina, lijek se ispušta u dnevnoj dozi od 3 milijuna IU po 1m2;
 • pacijentima starijim od 7 godina propisuje se lijek u dnevnoj dozi od 5 milijuna IU po 1 m2.

U prvih 10 dana, lijek se primjenjuje dva puta dnevno, zatim 3 puta tjedno svaki drugi dan u razdoblju od šest mjeseci do godinu dana. Trajanje terapije određuje liječnik ovisno o rezultatima testova i ozbiljnosti kliničke slike.

Dnevna doza Viferona za svako dijete izračunava se osobnim množenjem doze za ovo doba s površinom tijela, izračunatom posebnim nomogramom. Dnevna doza podijeljena je u 2 puta i zaokružena.

Viferon mast: kako se primjenjuje na djecu

Viferon uputama za uporabu za djecu glasi:

 • Kada se pojave znakovi herpesa, podmazati lezije do 4 puta dnevno tijekom tjedan dana.
 • S ARVI, mast se stavlja u nosnu šupljinu dojenčadi od 1 do 2 godine 1 kuglicu veličine 5 mm tri puta dnevno, za pacijente u dobi od 2 do 12 godina u istim dozama, ali 4 puta dnevno. Bolesnici u dobi od 12 do 18 godina trebaju primijeniti lijek s 1 lopticom veličine 10 mm 4 puta dnevno. Tečaj traje do 5 dana.

Kako primijeniti gel u svrhu liječenja

Prema uputama za uporabu gela Viferon djeca:

 • kod akutnih respiratornih virusnih infekcija potrebno je nanositi sluznicu nosa ili žlijezde na maksimalno 0,5 cm, mnoštvo primjene može varirati od 3 do 5 puta dnevno, trajanje terapije od 5 dana;
 • s lažnim sapi, lijek se primjenjuje na tonzile u akutnoj fazi 5 puta dnevno tijekom 5-7 dana, zatim se mnoštvo primjene smanjuje na 3 dnevno, a terapija traje 21 dan;
 • za herpes, podmazati pogođenim područjima od 3 do 5 puta dnevno za tjedan dana.

Prilikom nanošenja gela treba poštivati ​​sljedeća pravila:

 • Lijek se nanosi na nosnu sluznicu nakon čišćenja od sluzi.
 • Moguće je podmazati tonzile gelom nakon pola sata nakon jela i ne smije se ih dirati pamučnim štapićem, već samo lijekovima koji ih moraju samostalno odvoditi.
 • Podmazivanje lezija na koži i sluznici preparatom nakon 30-40 minuta čini tanki film na koji se lijek nanosi ponovno. Prije nego što podmažite lezije drugi put, možete je ukloniti. Lako se ispere.

Kako koristiti Viferon djecu za prevenciju

Za prevenciju Viferona, djeca se propisuju u obliku gela:

 • Tijekom hladne sezone, lijek se nanosi na nosnu sluznicu ili žlijezde dva puta dnevno tijekom 15 do 30 dana.
 • Da bi se spriječilo pogoršanje lažnog žitnog gela, nanosi se na žlijezde dva puta dnevno, tijek terapije može varirati od 21 do 28 dana, to treba učiniti svakih šest mjeseci.

kontraindikacije

Bez obzira na oblik oslobađanja, lijek ne može biti djeca ako imaju preosjetljivost na aktivnu komponentu ili osnovu lijeka.

Viferon mast nije moguća za djecu prve godine života.

Viferon 5.000.000 svijeća kontraindicirano je za djecu mlađu od 7 godina.

Neželjene reakcije

Kada preosjetljivost može izazvati alergije na Viferon kod djeteta, što se manifestira urtikarijom. Pojavljuje se rijetko i nestaje unutar 3 dana nakon prekida terapije.

Koliko Viferon košta djecu ovisi o obliku oslobađanja, doziranju, ljekarničkoj nadoknadi. Cijena čepića može varirati od 250 do 1000 rubalja. Prosječna cijena gela i masti je oko 170 rubalja.

analoga

Na prodaju su Viferon analozi za djecu:

Što je bolje od Genferon Light ili Viferona za djecu?

Geferon Light je kombinirani lijek, čije je terapijsko djelovanje objašnjeno interferonom i taurinom. U prodaji lijeka je vaginalni i rektalni supozitorij, kapi i gel. Genferon Light također dobro podnosi djeca i samo povremeno izaziva negativne pojave u obliku alergija, koje nestaju same od sebe. U medicini svijeća može se koristiti od rođenja. Genferon Light kapi su dizajnirane posebno za pacijente mlađe od 14 godina za liječenje virusnih infekcija, uključujući gripu, ali treba imati na umu da su zabranjene u neonatalnom razdoblju. Djeci starijoj za ovu namjenu propisuju se lijekovi u obliku spreja koji se također mogu koristiti za smanjenje rizika od infekcije.

Unatoč činjenici da su lijekovi praktički međusobno zamjenjivi, što i kada pedijatar najbolje odlučuje, ovisno o težini kliničke slike, dobi pacijenta.

Kipferon ili Viferon za djecu?

Kipferon je dostupan u svijećama koje se mogu umetnuti u vaginu ili u anus. Osim interferona kao terapeutskog sastojka, lijek sadrži imunoglobulin. Preporučuje se djeci, uključujući i prvu godinu života, paralelno s drugim lijekovima za akutne respiratorne infekcije, infekcije orofarinksa i probavnog trakta različitih etiologija.

Lijek je kontraindiciran samo u slučaju netolerancije na njegove sastojke, ne izaziva negativne učinke.

U kojim slučajevima pedijatar treba odlučiti što će se primjenjivati, budući da su to lijekovi i samozdravljenje je zabranjeno.

Recenzije

Mišljenje kupca

Recenzije mame o svijećama, masti i gel Viferon, primijeniti ih za liječenje djece pozitivno. Primjećuju da ako se supozitoriji daju pri prvim znakovima bolesti, poboljšanja se bilježe već 2. dana, iako bez njih temperatura može trajati i do 5 dana. Mast na temelju opažanja pomaže u suočavanju s prehladom za nekoliko dana, a ako koristite Viferon gel u svrhu prevencije, dijete se možda neće razboljeti.

Mišljenje dr. Komarovskog o Viferonu

Dr. Komarovsky vjeruje da su prednosti lijeka Viferon iste kao i one kod placeba. Osim toga, lijek postoji ne tako davno i nije poznato kako će to utjecati na stanje tijela u budućnosti, što je rizik od razvoja autoimunih patologija.
Iako se Viferon primjenjuje i na lijekove koji se izdaju bez recepta, samo-liječenje je neprihvatljivo, jer samo pedijatar može odlučiti o izvedivosti njegove primjene kod djece.